Image

Prednost .hr domena - lokalno pretraživanje

30.11.-0001. u kategoriji  Google
Autor: Bruno Šarić

Prednost .hr domena - lokalno pretraživanje

Vjerojatno ste dosad primjetili da postoji google.com i google.hr :). Svaka domena koristi drugačiji algoritam što je odavno već činjenica, pri pretraživanju google.hr domene hrvatske stranice imaju prednost pred ostalim domenama, uključujući i pretraživanje cijelog weba i pretraživanje samo hrvatskih stranica. Faktori po kojima Google daje prednost hr domenama najvjerojatnije su ekstenzija domene, lokacija od kuda se pretraživanje vrši, lokacija servera gdje je domena hostana, pattern linkova (što više linkova imate sa hrvatskih domena to bolje) te vjerojatno još neke specifične stvari vezane u obilježje Hrvatske.

Sad je pitanje koju domenu registrirati, .hr domenu ili .com? Što je bolje za Google? Moje osobno mišljenje je da odluku donesete na način ako je sadržaj isključivo vezan uz hr web odaberite .hr domenu, ako je ponuda vaših usluga ili proizvoda vezana većinom uz hr web opet odaberite .hr domenu. Dok za sve ostalo moja opcija bi bila .com ili neka druga popularnija ekstenzija. Sa hr domenom bit ćete prilivegirati na google.hr, ali to ne znači da će vam se uskratiti nešto pri pretraživanju na google.com.

Sad praksa, ja osobno imam, ali i radio sam i na par .hr domena i na par .com domena na lokalnom i globalnom pretraživanju, znači da se domena nađe u vrhu bez obzira što koristite i mogu pouzdano reći da jako puno ovisi o linkovima prema vašoj domeni, ukoliko imate .hr domenu i puno linkova sa stranih sajtova rejting vam neće bit ne znam kako dobar na google.hr. Ali ako imate .com domenu i puno linkova sa hrvatskih stranica možete očekivati dobar rejting na obje domene, google.com i google.hr. Linkovi su opet ti koji određuju sve, dok su gore nabrojani faktori očito manje bitni, no ukoliko vam mogu ići u prilog iskoristite ih.

Isto vrijedi i za sve ostale nacionalne domene i pretraživanja.

Analiziraj svoju web stranicu
language
* Unesite naziv svoje web stranice npr. https://www.seo.hr
arrow_upward