Image

5 link building tehnika koje aktiviraju Google Penguin filter

11.09.2012. u kategoriji  Offpage optimizacija
Autor: Bruno Šarić

5 link building tehnika koje aktiviraju Google Penguin filter

Pisao sam i navodio već prije neke glavne razloge koji aktiviraju Google Penguin filter. Jedan od postova na tu temu je i Anchor tekst je ključan faktor za Google Penguin update. Naravno to i dalje stoji, samo ću u ovom postu biti nešto konkretniji pa navesti 5 vrsta link building tehnika koje se redovito koriste na našim prostorima, a baš ih i nije pametno koristiti. Navedene tehnike su definitivno problematične te gotovo sigurno aktiviraju sami filter. Idemo redom:

  1. Prijava u tzv. “seo” direktorije i to sa točnim anchor tekstom. Npr. ukoliko bih platio za svoju domenu seo.hr neki navedeni paket prijava u takve direktorije sa anchor tekstovima “izrada web stranica” ili “optimizacija web stranica” to bi bio jako loš potez. Glavni razlog je što su to direktoriji loše kvalitete i smišljeni isključivo radi Googlea, a time i loši linkovi, a i način korištenja anchor teksta bi bio potpuno neprirodan. Također anchor tekst bi se dosta često koristio obzirom da takvih direktorija ima na stotine. Kasnije teško da ćete uspjeti zamoliti vlasnike tih direktorija da uklone vaše prijave.
  2. Masovno ostavljanje komentara na blogovima koje tematski nisu vezani uz vaš sadržaj sa točnim anchor tekstovima. Npr. ukoliko bih ja ostavio komentar na blogu vezanom uz modu i ljepotu sa anchor tekstom “izrada web stranica” i to ponovio nekoliko desetaka ili stotina puta to bi bio jako loš potez. Komentirati na blogovima smijete, ali ukoliko se ne varam pri davanju komentara potrebno je upisati ime i prezime, a ne odgovarajući anchor tekst. Također potpuno je neprirodno imati nekoliko desetina linkova sa odgovarajućim anchor tekstom sa blogova koji tematski nemaju veze sa sadržajem vaših stranica. Naravno, to ne znači da ne smijete uopće komentirati na takvim blogovima, smijete, no navedite ime i prezime te link. Ako želite baš biti sigurni, nemojte navesti niti link na svoju web stranicu.
  3. Masovno kreiranje forum profila sa točnim anchor tekstovima. Situacija je u potpunosti identična situaciji vezanoj uz masovno komentiranje na blogovima koji tematski nisu vezani uz sadržaj vaših stranica.
  4. Razmjena linkova sa domenama koje tematski nemaju veze sa sadržajem na vašim stranicama sa odgovarajućim anchor tekstovima. Pogotovo sa domenama koje nemaju nikakve veze sa hrvatskim tržištem. Razmijeniti linkove sa svojim poslovnim partnerima, prijateljima i slično je potpuno normalno, no bez prečestog korištenja odgovarajućeg anchor teksta.
  5. Footer linkovi sa domenama koje tematski nemaju veze sa sadržajem na vašim stranicama sa odgovarajućim anchor tekstovima. Mnogi portali vole se povezati sa drugim sličnim portalima što je ok, no ukoliko ćete koristiti odgovarajuće anchor tekstove vjerujem da ćete imati problema.

Svih 5 tehnika ukoliko ste ih koristili u nekoj većoj mjeri mogle bi i vjerojatno će vam aktivirati Penguin filter. Kasnije mnoge stvari neće uspjeti popraviti jer vam vlasnici domena neće izaći u susret i trošiti svoje vrijeme da bi vama pomogli ispraviti stvar. Stoga pazite što radite.

Analiziraj svoju web stranicu
language
* Unesite naziv svoje web stranice npr. https://www.seo.hr
arrow_upward