Image

Google sve češće prikazuje 7 rezultata po stranici te više rezultata od iste domene

28.08.2012. u kategoriji  Google Updates
Autor: Bruno Šarić

Google sve češće prikazuje 7 rezultata po stranici te više rezultata od iste domene

Pokušajte proguglati naziv svoje domene ili neke od primjera koje ću ovdje navesti. Npr. pogledate li za pojam "seo.hr" broj rezultata na prvoj stranici vidjeti ćete da se više ne prikazuje 10 rezultata već isključivo 7 te da su u tu brojku uključeni i podlinkovi prvog rezultata (tzv. Google Sitelinks).

7 rezultata od 10

Pokušate li sa nekim komercijalnim izrazom npr. “rabljeni auti ford” pokušajte zbrojiti u prvih 50 rezultata pretraživanja koliko pozicija sadrži njuskalo.hr (točnije 20 od mogućih 50), koliko automobili.hr (7 od mogućih 50), koliko oyyo.hr (18 od mogućih 50), a koliko svi ostali? Točnije svi ostali imaju ukupno samo 5 pozicija. Tri domene koje su stekle autoritet kod Googlea drže zajedno 45 od mogućih 50 pozicija za navedenu ključnu riječ u prvih pet stranica rezultata. Provjerite li i dalje od 50 pozicije vidjeti ćete da stvar još i dalje ide debelo u korist te 3 domene. Što se događa?

Rabljeni auti Ford

Google: We’re continuing to work out the best ways to show multiple results from a single site when it’s clear users are interested in that site. Separately, we’re also experimenting with varying the number of results per page, as we do periodically. Overall our goal is to provide the most relevant results for a given query as quickly as possible, whether it’s a wide variety of sources or navigation deep into a particular source. There’s always room for improvement, so we’re going to keep working on getting the mix right.

Google je odlučio još od srpnja ove godine prikazivati više rezultata od iste domene te je to nedavno dodatno pojačao sa manjim brojem rezultata pretraživanja po stranici za isti pojam. Mnogi su primijetili navedenu promjenu te se mnogima navedena promjena nije svidjela jer je izazvala gubitak rejtinga i posjećenosti od strane jakih brandova. Ukoliko ste primijetili kakav pad u posjeti te u samim pozicijama moguće je upravo da je ovo glavni razlog. Preporučam da pročitate sljedeće članke i pratite linkove u njima:

  1. SERP Crowding & Shrinkage: It's Not Your Imagination
  2. 7 Is The New 10? Google Showing Fewer Results & More From Same Domain
  3. Google May Only Showing Seven Search Results

Kako vratiti pozicije i posjećenost nazad? Morate očito postati brand/steći autoritet u očima Googlea.

Analiziraj svoju web stranicu
language
* Unesite naziv svoje web stranice npr. https://www.seo.hr
arrow_upward