Image

5 primjera koje će informacije Google ubuduće davati o vama

30.07.2012. u kategoriji  Google
Autor: Bruno Šarić

5 primjera koje će informacije Google ubuduće davati o vama

Vjerujem da ste svi već upoznati sa projektom Google Knowledge. Ukratko radi se o pružanju više informacija o nekoj temi u samim rezultatima pretraživanja kako bi korisnik bez da posjeti neke od rezultata odmah saznao neke osnovne informacije o temi koja ga zanima. Viđali smo to i prije, npr. rezultati nogometnih utakmica za vrijeme trajanja svjetskih ili europskih prvenstava. Trenutno je slična stvar aktivna i za OI u Londonu. Također dobri primjeri su vam i integrirana vremenska prognoza iznad rezultata pretraživanja za pojam npr. "vremenska prognoza zagreb" te integrirani Googleov kalkulator. To sve ide dalje i postati će uskoro sasvim normalna stvar za većinu pretraživanja stoga evo nekoliko primjera koje može pronaći pretraživajući za sljedeće upite na google.com.

Primjer #1 - Ivo Sanader

Uz sliku sa b92.net navodi se citat iz Wikipedije tko je Ivo Sanader. Iza tih informacija slijede informacije o njegovom datumu i mjestu rođenja. Zatim se navodi završeni fakultet te stranka u kojoj se on kao politačar nalazi. Naravno informacija o stranci više nije točna obzirom da je izbačen iz stranke nakon uhićenja.

Ivo Sanader - Google Knowledge Graph

Screenshot kako su te informacije integrirane u rezultate pretraživanja možete pronaći na Pinterestu.

Primjer #2 - The Dark Knight Rises

Vjerujem da ste kao i ja za sve informacije o filmovima posjećivali imdb.com. Očito ubuduće nećemo morati, barem ne za neke osnovne informacije. Za sve filmske naslove trenutno imamo kraći opis, datum puštanja filma u kino, režisera, vrijeme trajanja filma, ocjenu te kompletnu glumačku postavu. Ispod se također nalaze i filmovi koje su drugi korisnici tražili kao nekakve dodatne preporuke.

The Dark Night Rises - Google Knowledge

Screenshot kako su te informacije integrirane u rezultate pretraživanja možete pronaći na Pinterestu.

Primjer #3 - Davor Šuker

O Davoru Šukeru nema baš puno informacija. Pretpostavljam da je razloga toga što je u mirovini za razliku od trenutno aktivnih nogometaša za koje Google daje puno više informacija. Navodi se kratki opis, datum i mjesto rođenja, visina te pozicija koju je igrao na samom nogometnom terenu.

Davor Šuker - Google KnowledgeScreenshot kako su te informacije integrirane u rezultate pretraživanja možete pronaći na Pinterestu.

Primjer #4 - Nikola Tesla

Za Nikolu Teslu kao izumitelja možemo pronaći kratki opis, datum i mjesto rođenja, kompletne informacije o obrazovanju, nagrade koje je primio kao izumitelj, knjige koje govore o njemu te izumitelje koje su drugi korisnici također tražili.

Nikola Tesla - Google Knowledge

Screenshot kako su te informacije integrirane u rezultate pretraživanja možete pronaći na Pinterestu.

Primjer #5 - Michael Jackson

Michael Jackson kao pop zabavljač ima također kratki opis, datum i mjesto rođenja i smrti, ali i imena i prezimena svoje djece. Zatim se navode njegovi najpopularniji albumi, pjesme i filmovi. Ispod svega su opet drugi popularni izvođači koje drugi korisnici često traže.

Michael Jackson - Google Knowledge

Screenshot kako su te informacije integrirane u rezultate pretraživanja možete pronaći na Pinterestu.

Kao što iz priloženog vidite Google bi ubuduće za sve nas mogao prikazivati dosta javnih, ali i privatnih podataka kao što mjesto i datum rođenja, imena djece, podatke o obrazovanju itd.

Analiziraj svoju web stranicu
language
* Unesite naziv svoje web stranice npr. https://www.seo.hr
arrow_upward