Image

Canonical tag - novi SEO standard za dupli sadržaj

30.11.-0001. u kategoriji  Onpage optimizacija
Autor: Bruno Šarić

Canonical tag - novi SEO standard za dupli sadržaj

Izgleda da kad god će tražilice pokušati riješiti neki veći problem, izmislit će novi tag koji će se morati ubaciti u stranicu. Takvih tagova već ima, najpoznatiji su noindex i nofollow. Sada je došlo do novog dogovora između Googlea, Yahooa i MSNa i izmišljen je canonical tag. URL canonicalization je izraz zbog kojeg ćete si polomit jezik prilikom izgovora i kojeg je Matt Cutts objasnio još davne 2006. godine. Ovo je recimo nastavak te priče u kojoj tražilicama ubacivanjem canonical taga javljate koji URL je unique od svih URLova na vašim stranicama koji imaju isti sadržaj. Navedeno će ubrzati indeksiranje jer tražilice neće indeksirati stranice sa duplim sadržajem. Također stranice bi se time trebale bolje rangirati jer će Google PR biti "prebačen" na orginalnu verziju.

Recimo da imate URL za izlistavanje proizvoda na stranicama i da imate isti taj URL sa dodatnim parametrom koji izvlači te proizvode po abecedi, na taj URL se ubacuje gore navedeni tag kako bi tražilica znala da je riječ o istoj stranici, ali čiji sadržaj se dodatnim parametrom samo drugačije izlistava (npr. po abecedi, po cijeni). Navedeni tag se također može koristiti na print stranicama članaka gdje se tražilicama njime govori da print verzije puste na miru jer se orginal nalazi na tom i tom URLu. 

Kako izgleda taj tag?

<link rel="canonical" href="http://www.domena.com/proizvodi/mp3-playeri" />

Što znači taj tag?

Nemoj tu stranicu indeksirati jer nije bitna, orginalni URL sa orginalnim sadržajem se nalazi na ovom linku:
domena.com/proizvodi/mp3-playeri.

Možda će većinu ovaj tag zbuniti i meni je trebalo malo više vremena, no za neke stvari sad imamo jedno rješenje više. Dodatna objašnjenja imate ovdje: Google, Yahoo & Microsoft Unite On "Canonical Tag" To Reduce Duplicate Content Clutter.

Analiziraj svoju web stranicu
language
* Unesite naziv svoje web stranice npr. https://www.seo.hr
arrow_upward