Image

Google i Malware aplikacije

30.11.-0001. u kategoriji  Google
Autor: Bruno Šarić

Google i Malware aplikacije

Moram priznati da sam zadnje vrijeme dosta često čuo probleme sa Googleom i malwareima. Vrlo iritantna stvar koja trenutno miče domenu iz Googleovog indeksa i povratak može potrajati i do nekoliko mjeseci. Istu stvar sam nedavno pročitao i na Mrak.org:

MRAK.ORG je od jučer na googleovom popisu web siteova koji distribuiraju malware aplikacije. To znači da je google pronašao potencijalno opasan sadržaj na ovim stranicama. Malom analizim ustanvio sam kako se sporni malware ne nalazi na mrak.org nego na nekom od siteova na koje se mrak.org linka (a linkova ima više od tisuću pa je malo teško pronaći krivca).

Kao što se i iz napisanog vidi pronaći među tisućama linkova onaj koji distribuira malware baš i nije najjednostavnije. Dokaz više koliko je važno što se linka, iako nikada sa sigurnošću ne možemo znati da nam baš netko od polinkanih slučajno ili namjerno ne počne širiti neki malware. Također izgleda kao dokaz da nam netko može nauditi po pitanju rejtinga? Dovoljno da netko ostavlja komentare i linka neku potencijalno opasnu domenu ili čak potpuno novu i praznu domenu na kojoj kasnije odluči namjerno ubaciti malware. Znam da sad dajem savjete koje bi netko mogao ciljano baš i poslušati, no trebali bi biti i toga svjesni.

Što kad se to dogodi? Google Vam blokira domenu, a na vama je da što prije nađete problem i uklonite ga te javite Googleu da je problem rješen. O samim malwareima je pisao i Matt Cutts: Info about malware warnings and how to appeal them i Got malware? Google will help you find it. Ovaj drugi post je obavijest o alatu u GWC koji sam izdvaja potencijalne problematične urlove i stranice i zato je to prvo mjesto gdje biste trebali ići tražiti problem. No iz dosadašnjeg iskustva moguće je da tamo problema nema. U tom slučaju ostaje vam pregledavanje cijelog weba i servera. Dodatne konkretne poteze možete još naći i na GWC blogu, ima dosta postova i savjeta na tu temu.

Analiziraj svoju web stranicu
language
* Unesite naziv svoje web stranice npr. https://www.seo.hr
arrow_upward