Image

Matt Cutts objašnjava ekstenzije datoteka

30.11.-0001. u kategoriji  Google
Autor: Bruno Šarić

Matt Cutts objašnjava ekstenzije datoteka

Jedno od najčešćih pitanja koje dobijem je sljedeće: da li je bolje da je ekstenzija datoteke php, asp, html ili da je uopće nema? Mnogi dan danas tvrde da je html ekstenzija prednost, no to nikad nećemo znati sa sigurnošću iako je Matt Cutts sam rekao nekoliko puta da to nema veze, pa i nedavno da ekstenzija datoteke nije uopće bitna.

Sometimes at a conference people will ask me "Does it matter what extension I use for my pages? Does Google prefer .php over .asp, or .html over .htm?" And my answer is "We’re happy to crawl all of these file extensions. It doesn’t matter what you choose between any of those."

Naravno nije bitna sve dok ne izaberete onu ekstenziju koju tražilice uopće ne indeksiraju, tj. koju se sigurno neće naći u rezultatima pretraživanja. Za primjer možete pročitati post na SEOmozu: Unwritten Google Webmaster Guideline: Don't End URLs in .0. Znao sam naletiti na stranice koje nemaju "klasične" ekstenzije kao i većina već neke svoje ili drugačije od većine. To naravno nije nikakav problem ukoliko vam se ne dogodi da baš slučajno odaberete ekstenziju koju tražilice ne indeksiraju. Zato prije nego krenete u kreiranje svojih urlova provjerite da li se stranice sa vašom ekstenzijom već nalaze u indeksu tražilica, ukoliko ne izaberite drugu ekstenziju ako očekujete nešto i od tražilica.

Web 2.0 pojam o kojem se često piše i koji je dosta tražen je odličan primjer kako je lako nesvjesno "ispasti" iz indeksa, jer ukoliko imate rewritejtane linkove bez slasha na kraju i taj pojam na kraju tražilicama to izgleda kao ekstenzija datoteke .0. Sitnica koja kasnije može izazvati puno glavobolja.

Analiziraj svoju web stranicu
language
* Unesite naziv svoje web stranice npr. https://www.seo.hr
arrow_upward