Image

Kako rješiti probleme: Flash, Javaskripte, Iframe i ostalo

30.11.-0001. u kategoriji  Onpage optimizacija
Autor: Bruno Šarić

Kako rješiti probleme: Flash, Javaskripte, Iframe i ostalo

Ja osobno smatram da se većina problema sa tehnologijama koje tražilice ne razumiju mogu rješiti vrlo jednostavno. Svima je poznato da tražilicama neke tehnologije izrade jednostavno ne odgovaraju niti će im ikad odgovarati, neke od njih su: flash, javaskripte, java, iframe, AJAX itd. Problem je što tražilica jednostavno ne može dokučiti i doći do sadržaja. Na koji način onda rješiti te probleme?

Recimo da imate flash stranice i htjeli bi optimizaciju, svi vam kažu da morate u redizajn, da od flasha nema ništa i da se ništa ne može, što je naravno točno, ali nije sve tako crno baš i rješenje je vrlo jednostavno. Uz flash stranice jednostavno dajte izraditi HTML verziju stranica, možete pokušati zadržati dizajn od flash stranica, i zatim ponudite posjetitelju obje verzije. Sa jednom verzijom ćete se moći rangirati, a drugu ćete imati za prezentaciju. Ako pak imate glavnu navigaciju u flashu, također ne morate odustati od nje, ali morate napraviti alternativnu navigaciju koja nije u flashu itd.

Za javaskripte, javu, iframe, ajax vrijedi isto kao i za flash, za svaku od tih,  tražilicama nedostupnih, tehnologija možete napraviti alternativnu, još jednu verziju koja će biti optimizirana i dostupna tražilicama. Pritom bi napomenuo da dobro razmislite zašto koristite određenu tehnologiju jer se često zna vidjet da se koristi sa krivim razlogom. Ako imate navigaciju u flashu, a koju je moguće isto napraviti uz pomoć CSSa, onda nema potrebe za flashom.  Ukoliko se neke stvari daju odraditi jednostavno nemojte ih komplicirati.

Analiziraj svoju web stranicu
language
* Unesite naziv svoje web stranice npr. https://www.seo.hr
arrow_upward