Image

Sitemap vam neće pomoći ako stranice nisu optimizirane

30.11.-0001. u kategoriji  Onpage optimizacija
Autor: Bruno Šarić

Sitemap vam neće pomoći ako stranice nisu optimizirane

Skrenuo sam već jednom pozornost na ovu temu na temelju posta sa bloga Davida Naylora koji je postavio pitanje zašto webmasteri toliko koriste Google Sitemaps alat te da time neće rješiti probleme ako nešto ne valja sa struktorom stranica ili optimizacijom. Uzmite jednostavno za primjer da neki web ima previše parametara u urlu stranice, Google Sitemaps mu neće pomoći ništa specijalno, prije će mu pomoći rewrite urlova. Osim parametara problem može biti i loša struktura stranica gdje se recimo jednostavno ne može do nekih dijelova stranice jer nisu  navigacije dostupne ili je recimo dostupna navigacija, ali iz nekog nepoznatog razloga sadržaj je nepotrebno 5,6,7 ili više klikova od početne. U tim situacijama prijava sitemapa na Google neće pomoći treba prvo rješiti te probleme. Korištenje Google Sitemaps alata ne garantira indeksiranje niti rješavanje tih problema već to je alat kojim možete javiti Googleu da postoje stranice koje treba indeksirati i to je to, samo javiti, ništa više. To je nešto slično kao ona famozna prijava stranice na Google putem forme.

Na proteklom SES San Jose 2007 seminaru je bilo predavanje na tu temu pod nazivom: CSS, Ajax, Web 2.0 and Search Engines. Transkript  tog predavanja je dostupan na SEroundtable blogu. U njemu se navodi da je predstavnica Googlea Amanda Camp rekla upravo to.

Sitemaps are not meant to substitute for poor site organization.

Zato prvo rješite  onpage optimizaciju, a zatim javite Googleu da postoje stranice za indeksiranje, u protivnom nećete rješiti probleme.

Analiziraj svoju web stranicu
language
* Unesite naziv svoje web stranice npr. https://www.seo.hr
arrow_upward