Image

Razlozi zašto Google neće napustiti PageRank

30.11.-0001. u kategoriji  Google
Autor: Bruno Šarić

Razlozi zašto Google neće napustiti PageRank

Počele su se širiti vijesti da će Google napustiti PageRank jer je navodno beskoristan (što nije istina), ne osvježava se često (što nije istina) i sl. Toolbar PageRank se rijetko osvježava, to je istina, ali taj PageRank nije isti kao Live PageRank koji je sastavni dio algoritma. Evo razloga zašto smatram da Google neće napustiti PageRank model:

  1. Zato što je Google PageRank temelj algoritma - vjerovali ili ne, ali PageRank je razlog zbog čega je Google tako popularan, njihova tražilica se oduvijek zasnivala na tom modelu.
  2. Zato što su jasno dali do znanja da ga neće napustiti - razgovaralo se odustanju PageRanka na Google Toolbaru, ali ne o live PageRanku.
  3. Zato što ga redovito računaju i koriste - dan danas se svakoj stranici računa PageRank redovno, ali njegovu vrijednost ne možemo nikakvim alatom izmjeriti.
  4. Zato što smatraju da ima koristi za obične korisnike - većina korisnika interneta nije ovisna o PageRanku i većini ljudi može biti koristan prema riječima Adama Lasnika.
  5. Zato što ga redovito koriste za specifična pretraživanja - prema riječima Matt Cutts PageRank u specifičnim pretraživanjima može biti odlučujući faktor za rejting.
  6. Zato što je glavni faktor za indeksiranje - pojavom Matt Cutts došlo je značajnijih promjena, jedna od njih je da je PageRank glavni faktor za indeksiranje općenito i za dubinu indeksiranja.
  7. Zato što ima marketinšku vrijednost - tu ne treba puno objašnjavati, toliko se priča o njemu da već mnogima ide na živce.
  8. Zato što im ga je lakše razvijati - lakše je razvijati stari nego pokretati sasvim novi model. I zato što ga razvijaju već danas.
  9. Zato da webmasteri imaju korisne alate - u većini Google Webmaster Central alata PageRank ima svoju ulogu, a i sami znate koliko je Google kroz zadnje vrijeme radio na tim alatima.
  10. Zato da imam 10 točaka u ovom postu - bilo mi je malo glupo imat 9 točaka :).

Razloga vjerojatno ima još, i tehničkih i marketinških i bilo kakvih drugim, iz svega toga sumnjam da će Google napuštat PageRank samo tako. Zadnje vrijeme sve više i više toga ovisi o PageRanku, to nije baš sami rejting, ali druge nužne stvari za web kao što je navedeno indeksiranje gore.

Analiziraj svoju web stranicu
language
* Unesite naziv svoje web stranice npr. https://www.seo.hr
arrow_upward