Image

Razlika između link farme i web direktorija

30.11.-0001. u kategoriji  Offpage optimizacija
Autor: Bruno Šarić

Razlika između link farme i web direktorija

Link farme su stranice koje biste trebali izbjegavati. Link farme ili FFA ili Free For All su stranice čija je osnovna namjera da postoje isključivo sa ciljem podizanja rejtinga na tražilicama. Postoje tvrtke ili pojedinci koji se bave gradnjom takvih vrsta stranica, slažu na desetke i stotine tisuća stranica te vrste i zatim prodaju mogućnost objave linka na svim tim stranicama. Nažalost i da platite i objavite svoj link preko tih servisa od toga apsolutno nećete imati ništa, niti posjete, niti bolji rejtinga, a moguće je i da vas tražilice baniraju.

Evo nekoliko stvarnih primjera

Koji je od navedenih primjera link farma i zašto?

Klasična i jedina link farma je trafficwave.net. Zašto? Iako je iskonov web imenik loše kategoriziran i u navedenoj kategoriji možete naći na jednom mjestu strašno puno linkova i mnogi od njih nemaju apsolutno nikakve veze jedni sa drugima, to nije link farma. Opet zašto? Zato što je za određivanja svega u tražilicama uvijek prisutno znatno više faktora pri određivanju, evo razloga zašto, iskonov imenik je vrlo kvalitetna domena u očima tražilica jer strašno puno kvalitetnih domena ima link prema njoj, za razliku od link farmi koje nikad neće biti linkane sa kvalitetnih stranica, njihovi linkovi uglavnom dolaze sa drugih link farmi, i cijela ta priča vezana uz FFA linkove uglavnom se svodi na patern linkova prema određenoj domeni. Također ista je situacija sa freewebsitedirectory.com, imenikom koji koristi skriptu koju koristi na tisuće drugih imenika, ali navedeni imenik nije link farma zbog paterna svojih linkova, njegovi linkovi dolaze sa kvalitetnih stranica i stranica koje također ne sudjeluju u različitim sumnjivim mrežama linkova radi boljeg rejtinga.

Što ako me netko prijavi?

Google tvrdi da vam se ne može ništa dogoditi ukoliko vi ne linkate takve stranice, no za svaki slučaj nabavite si nekoliko kvalitetnijih linkova :).

Analiziraj svoju web stranicu
language
* Unesite naziv svoje web stranice npr. https://www.seo.hr
arrow_upward