Google dao upute kako ispravno citirati vanjske izvore u sadržaju

Evo jednog korisnog pitanja i odgovora Matt Cuttsa putem GoogleWebmasterHelp kanala na Youtubeu. Pitanje je glasilo kako ispravno citirati u svom sadržaju vanjske izvore, a da ne dođe do problema sa duplim sadržajem. Odgovor je jednostavan i jasan, dovoljno je navesti citat, po mogućnosti ga staviti u blockquote te navesti izvor tj. link do orginala. To je sasvim dovoljno i problema ne bi smjelo biti. Problem jedino može nastati ako imate isključivo citate, a uz njih niste dodali nikakav svoj sadržaj. Pogledajte video na tu temu niže.

Zatražite SEO analizu

5 komentara

  1. Napisao Aesentia — 09.11.2012. u 21:00:18

    A što je sa znanstvenim citiranjem? Recimo, ako imate tekstove koji se temelje na znanstvenoj literaturi, i za koje je citiranje nužno, postoji li ispravan način za njihovo citiranje, tj. format koji Google preferira?

  2. Napisao Bruno Šarić — 10.11.2012. u 11:55:39

    Kao što sam naveo u postu, slobodno se citira vanjski izvor ukoliko se stavi link na orginal.

  3. Napisao Aesentia — 10.11.2012. u 13:45:47

    Hvala na odgovoru! Nisam upućena, prvenstveno sam medicinar i seo optimizacija mi je dalek pojam, ali ovo je sve lako kada se citiraju web izvori, ali kada imate stručne tekstove bazirane na knjigama, udžbenicima, ne na web izvorima (stručni tekst je praktički nemoguće napisati iz web izvora) - ispada da imate tekst od par tisuća riječi koji ne linka ni na što, tj. ni našto se ne poziva. Dakle, ne može se pozivati na original nekakvom poveznicom. Pa me zanima samo utječe li to na ranking, ako imate tekstove koji imaju reference samo u tekstualnom obliku? Ima i drugih problema vezanih uz struke, recimo, mikroformati (http://schema.org/MedicalEntity) za koje nigdje ne postoji opisano funkcioniraju li, kako ih implementirati (za iste stvari različite verzije ovog itempropa - na jednom mjestu "sign", na jednom "signOrsymptom" itd.), kakav im je utjecaj, ali to je za šire teme.

  4. Napisao Nedim — 07.12.2012. u 12:32:12

    Imat cu jedinstveni sadrzaj, medjutim imam i sadrzaj koji nije jedinstven. Sta uraditi po tom pitanju? Dogovorio sam sa vlasnicima jednog bloga da prebace sadrzaj i na moj sajt... a ne moze sve biti pod blackquote?

  5. Napisao Predrag — 17.12.2012. u 13:31:19

    Mnoge stvari se u praksi pokažu drugačije ili ovo ne važi za bloger. Evo da navedem primer, mada neću da imenujem blog. Na dotični blog se stavlja sadržaj copy paste sa različitih sajtova. Dakle kompletni tekstovi. Istina u dnu stoji izvor. Interesantno je da čovek menja samo ekavski na ijekavski u tekstu, po potrebi. I sve to ne bi ni bilo toliko važno, ali poseta blogu je iznenadjujuće dobra. E sad da li google to toleriše zato što je to blog na blogspot.com ili cela priča o originalnosti pada u vodu. Sasvim je očigledno da taj blog dobija posetu od google nezasluženo i oduzima ustvari posetu onima koji je zaslužuju. I pošto google analytics posete sa blogspot i wordpress blogova evidentira kao social ispada da tu treba samo deliti što više sadržaja kao i na fb, tw, g+... i biće jak blog, bez obzira da li je original sadržaj.

Komentirajte!