Google: poddomena ili folder za jezične varijante su ista stvar

Jedno od najčešćih pitanja vezanih uz SEO kad su u pitanju višejezične web stranice je sljedeće: što je bolje, posebna nova domena za specifično tržište (npr. domena.it, domena.de, domena.hu), poddomena ili folder? Sve ima svoje prednosti ili mane, no kad bi gledali isključivo SEO najbolja opcija je definitivno posebna domena za svako tržište sa odgovarajućom nacionalnom ekstenzijom (.de za njemačko tržište, .it za talijansko tržište, .hu za mađar itd.). To bih preporučio svima koji ozbiljnije žele izaći na neko tržište. To koriste gotovo sve multinacionalne kompanije, pa i sam Google. U slučaju da je posebna domena za svako tržište problem i da je potrebna odluka između poddomene ili foldera moj osobni izbor bi bio folder jer se u većini slučajeva poddomene tretiraju kao zasebne domene pa bi količina promocije bila znatno veća. Evo što Google kaže na taj odabir:

John Mu: We generally treat subdomains the same as subdirectories in that regard, both can use geotargeting. Sometimes one or the other is easier with your CMS or hosting, so I'd make that decision based on whatever works best for you.

Folder ili poddomena, imate li kakav savjet iz vlastitog iskustva?

Zatražite SEO analizu

2 komentara

  1. Napisao Dokumentarni filmovi — 12.09.2012. u 20:08:56

    Ako firma radi isključivo za domaće tržište i htjela bi se samo predstaviti na nekom stranom jeziku, a ujedno radi se o nekoj manjoj ili srednjoj firmi čini mi se da je dovoljan samo folder. Ako se pak radi o firmi koja djeluje i obavlja poslove u više zemlja trebala bi imati poddomenu za jezike zemalja gdje djeluje!

  2. Napisao Radomir Basta — 25.09.2012. u 17:10:24

    Ubeđen sam da sam negde pre oko godinu dana pročitao tekst u kome Matt Cutts kaže da što se tiče relevantnosti za posebne jezičke varijante on preporučuje sledeće: Prvo i najbolje je uzeti full novi lokalni domen (.rs, .hr itd), sledeće šta bi on preporučio je poddomen (ne mogu da se setim tačnog razloga, ali mislim da je imalo neke veze sa GWT) i kao poslednje preporučuje podfolder. Opet, ne mogu sad da nađem taj tekst ali ako nađem postovaću link ovde. Takođe, ja sam za State of SEO u Srpskoj varijanti izabrao poddomen i nisam se pokajao :)

Komentirajte!