Dokaz da vam konkurencija može srušiti rejting

Google je na pitanje da li konkurencija može srušiti vaš rejting na tražilicama često odgovarao da je to nemoguće. Navedena informacija je bila službeno objavljena u Helpu Google Webmaster Toolsa. Pisalo je ovako:

There's almost nothing a competitor can do to harm your ranking or have your site removed from our index. If you're concerned about another site linking to yours, we suggest contacting the webmaster of the site in question. Google aggregates and organizes information published on the web; we don't control the content of these pages.

Dana 22.5.2012. na navedenoj stranici je došlo do promjena pa sada stoji:

Google works hard to prevent other webmasters from being able to harm your ranking or have your site removed from our index. If you're concerned about another site linking to yours, we suggest contacting the webmaster of the site in question. Google aggregates and organizes information published on the web; we don't control the content of these pages.

Kao što vidite očito više nije nemoguće da vam konkurencija sruši rejting. Ako vam navedeno nije dovoljno jak dokaz sjetite se samo nedavnog Google Penguin updatea gdje je Google naveo u svom službenom blog postu Another step to reward high-quality sites da navedeni update ima veze sa vašim link profilom (pogotovo anchor textom). Navedenu informaciju potvrdio je i Matt Cutts nekoliko puta, a i svi ostali. Ukoliko je navedeno točno, a očito je, što spriječava konkurenciju da vam odradi link building za vašu domenu na način koji će aktivirati filter i srušiti vam rejting nakon idućeg Penguin updatea? Ništa. Također ja kao pojedinac i kao firma odrađujem link building za domene svojih klijenata bez da imam nikakav pristup njihovim web stranicama i ukoliko odradim loš link building mogu im srušiti rejting.

Također nedavno se pojavila i priča o agenciji iAcquire koja je kupovala linkove za domene svojih klijenata te koju je Google banirao zbog navedenog. Što spriječava konkurenciju da plati linkove u vaše ime i zatim vas prijavi za kupnju linkova? Ništa.

Očito je da vam konkurencija može naštetiti. Uvijek je i mogla, samo je danas to sve lakše i lakše.

Zatražite SEO analizu

4 komentara

 1. Napisao Dean — 01.06.2012. u 01:01:40

  Bruno, osobno sam se uvjerio da se to događa, jer direktno pogađa moju stranicu, naravno od nešto više od 150 domena koje su linkale na moju stranicu i bile moj strpljiv lagani rad, sada ih ima više od 580, naravno da taj uradak nije moj i bilo bi lijepo kada bi mogao saznati tko to radi u moje ime. Mislim da je Google previdio puno stvari s kojima konkurencija može naštetiti, a nažalost nije učinio ništa da to kontrolira!

 2. Napisao Dalibor Maric — 20.07.2012. u 22:00:19

  gdje se to moze vidjeti tko je linko moju stranicu ?

 3. Napisao Bruno Šarić — 23.07.2012. u 13:46:39

  @Dalibor unutar Google Webmaster Toolsa ili recimo putem opensiteexplorer.org.

 4. Napisao Stjepan. T — 07.09.2012. u 13:07:02

  Da to sam ja oduvijek tvrdio da je to zasigurno a i ostati će tko zna koliko još dugo veliki problem a sada je samo pitanje kako i koliko brzo će veliki Google pokušati to ipak spriječiti. No da je to samo jedan problem bilo bi dobro ali tko god da se bavi SEO optimizacijom i tim poslovima zasigurno zna da postoje i još mnogi gori problemi od ovoga pa sada ti nekome obećaj dobru poziciju ako te Google mrzi.... No o tome baš razmišljam napisati malo više jer nakon silnih istraživanja i godina rada sada sam spreman o toj temi i razgovarati i dokazati neke stvari koje su zaista veliki problem i zbog kojih je pitanje da li SEO ipak može dovesti na dobre pozicije ili baš ne uvijek. No uskoro o toj temi više s primjerima za zaista čudne dogodovštine te pozicije stranica koje su na prvim mjestima u pretrazi a trebale bi biti po svemu nigdje a neke i banirane čak…

Komentirajte!