Zašto blog agregatori u našoj regiji ne šalju posjetu?

Puno više uspjeha trenutno imam sa povlačenjem posjete sa social voting sajtova u našoj regiji nego sa blog agregatora. Razlog je jednostavan, po defaultu su koliko toliko optimizirani za razliku od naših blog agregatora. Postoje nekoliko osnovnih stvari što naši agregatori nemaju, to su neke osnovne optimizacije za tražilice i arhiva.

Blogodak recimo na svim svojim stranicama u title tagu ima jednu te istu stvar koju ima i na početnoj stranici: Blogodak - domaći blogovi na jednom mjestu. Permalink od samih blog postova uopće ne postoji, ne postoji poseban URL za svaki post već samo permalink za blog čiji su postovi, npr. Svi postovi sa SEO.hr bloga. Odlična stvar je jedino što ima arhivu. Po mom mišljenju da se srede te neke osnovne stvari vjerujem da bi i servis povećao posjetu, a i time bi i sami blogeri imali više posjete sa servisa.

Blogariat Beta (stara verzija je po tom pitanju puno bolja) također ima sličnih problema, no ima ih i više od Blogodka. Nema niti arhive, niti permalinkova, niti permalinkova za blogove. Time ima vrlo mali broj stranica koji naravno ne može povlačiti veliku posjetu sa tražilica što u prijevodu znači da blogovi također neće dobivati neku posjetu.

Blogorola ima nešto malo bolje, ima permalinkove za sve blog postove, no to joj ne pomaže jer nema poštenu i dobro polinkanu arhivu pa nema koristi koje bi moglo biti, time ju nemaju niti sami blogeri.

CRO RSS ima dobro određene te stvari što pokazuje i njegov rejting na Gemius ljestvici (18. mjesto), no njega pak nitko o čitatelja blogova ne prati jer je nepregledan i ima previše toga što odvlači pažnju pa opet blogeri nemaju koristi od njega iako posjetu ima.

Croportal Surf, vjerujem i po mom i vašem mišljenu, te stvari ima odrađene kako treba te od njega i imamo najviše koristi i vjerujem da će je biti još i više sa vremenom.

Ako pak malo pogledate strane blog agregatore vidjet ćete da najposjećeniji brinu poprilično o tražilicama, o samim osnovama, ali i naprednim sitnicama koje čine razliku.

Zatražite SEO analizu

8 komentara

 1. Napisao Aljoša — 21.09.2008. u 10:46:02

  to i je jedan od razloga zašto je blogariat još uvijek u beta fazi

 2. Napisao Bruno Šarić — 21.09.2008. u 11:04:22

  Kad će izaći iz Beta faze?:)

 3. Napisao Dinke — 21.09.2008. u 11:14:08

  Hehe i Blogodak je u beti ;) Hvala za review Blogotka. U pravu si, Blogodak uopste nije optimizovan za pretrazivace (trazilice). Stavicu dodavanje title taga na to-do listu, kao i linkove ka pojedinacnim postovima (to je bar trivijalno no problem je gde uglaviti taj link na samom Blogotku, obzirom da link u naslovima posta linkuje do samog Bloga koji se agregira).

 4. Napisao Fotomanijak — 22.09.2008. u 11:32:32

  Malo sam eksperimentisao sa lokalnim social bookmark servisima ali rezultati su bili veoma nikakvi. Sto se tice agregatora, rezultati su sledeci: SveVesti.com - 1.6% ukupne posete blogodak.com - 1.5 prviplan.com - oko 1 blogorola.com - 0.6 creemaginet.com - 0.4* blogkatalog.kilu.de -0.13% Fotomanijak blog se ne nalazi tamo celih 30 dana, tako da bi realni procenat bio nesto veci sigurno. Analizirajuci statistiku posete sa agregatora, dolazim do zakljucka da je ista posebno vezana za broj objavljenih clanaka - sto je i logicno. Ali i da dosta zavisi od vremena i dana u nedelji kada je clanak objavljen - tj kada se pojavio na agregatorima. Sveukupno poseta sa agregatora cini nesto oko 5-6% ukupne posete, sto i nije nesto kolosalno. Takodje broj otvorenih strana po poseti(za posetu sa agregatora) je poprilicno nizak 1.2-2, jasno da je ovo posledica relativno uske nise u kojoj se Fotomanijak blog nalazi. Moguce je da blogovi koji se bave nekom, siroj publici, popularnijom temom imaju dosta bolje rezultate.

 5. Napisao Antonio — 24.09.2008. u 18:46:23

  Cro RSS team je voljan izići u susret i doraditi dio portala za Blogove samo recite kaj treba ;)

 6. Napisao Alen — 24.09.2008. u 18:53:36

  Mislim da je tesko svima udovoljit :)

 7. Napisao Srdjan — 25.09.2008. u 19:47:18

  Ne znam koliko je vezano za temu ali davanjem vesti sajtovima koji agregiraju vesti dobio sam to da kada neko nesto trazi nesto vezano za naslov moje vesti dolazi prvo do sajtova koji agregiraju vesti obzirom da pretrazivaci cesce obilaze njihove sajtove. Pitanje je na kraju koliko ima smisla saradjivati sa takvim sajtovima i sta se iz te saradnje moze dobiti a sta izgubiti obzirom da sa njihovih sajtova stize stvarno mala poseta.

 8. Napisao Bruno Šarić — 25.09.2008. u 21:00:00

  Treba poraditi na linkovima pa neće agregatori se rangirati iznad orginala :).

Komentirajte!