Praksa što je Google PageRank

Google PageRank je stvorio jedan od teških mitova, ne samo kod nas, veći i vani. Gotovo svi mediji, pa čak i znanstveni stručnjaci koji se bave recimo tražilicama pogrešno su protumačili što je PageRank. Ove definicije su teški mitovi:

Google rangira domene prema PageRanku. Što veći PageRank imaš to si više u vrhu. Što domena ima veći. PageRank to je jača, npr. domena sa PR5 je jača od domene PR0. Ako domena ima PR0, ne vrijedi ništa. Ja razmjenjujem linkove samo sa domenama koje imaju PR5 ili više. Itd.

To su najobičnije gluposti oduvijek bile :) jer su teška dezinformacija. Tražilice ne rangiraju domene prema PageRanku, stranica sa PR0 može bolje stajat od stranice sa PR10 (stvaran primjer: Yahoo tražilica, seo.hr je #1 za tu ključnu sa stranicom koja navodno ima PR0, a Yahoo se nalazi pri dnu prve stranice), PageRank ne utječe na to da je što veći, bolje stojite na svoje ključne (ima hrpa jakih domena koje nisu nigdje), domena sa PR5 može bit dvaput slabija od domene sa PR0. stranice sa PR0 itekako vrijede (samo je pitanje vremena kad će dobit vidljivi PR), linkove treba razmjenjivat gledajući na promet, pattern linkova, sadržaj itd., link sa PR2 domene može biti daleko bolji od linka sa PR5 domene. Itd.

Gomila je teških dezinformacija vezanih uz PageRank, webmasteri su se nekako naviknuli da tom mjerom ocjenjuju vrijednost svog sajta, no to je krivo u potpunosti.

Evo još par postova sa blogova i foruma o tome:

http://www.seomoz.org/blogdetail.php?ID=1213

http://forums.spider-food.net/index.php?showtopic=4125

Zatražite SEO analizu

3 komentara

  1. Napisao Nedim — 22.01.2010. u 10:10:18

    Hmm.. Koliko sam ja skontao: što više kvalitetnih backlinkova=veći PR što više kvalitetnih backlikova=bolja pozicija na Googleu Jesam li u pravu? Znači ispade, PR može biti mjerilo koliko dobre backlinkove imam, a oni ne utiču na poziciju već backlinkovi? http://www.seo.hr/blog/502/kako-do-rejtinga-na-zeljenu-kljucnu-rijec Ovdje si napisao da su backlinkovi ključ svega, a da se ne zamaramo sa prethodna dva postupka. Znači, da li sam u pravu ovo što sam napisao na početku posta?

  2. Napisao Nedim — 22.01.2010. u 10:11:19

    "PR može biti mjerilo koliko dobre backlinkove imam, a on ne utiče na poziciju već backlinkovi?" *

  3. Napisao anita hećimović — 19.05.2011. u 12:00:01

    jo pa to

Komentirajte!